Превозвачи излизат на протест заради системните опашки на ГКПП Кулата – Промахон.

От понеделник обявяват безсрочни стачни действия, като не е изключено мирният протест да премине в гражданско неподчинение и затваряне на границата.

За поредна сутрин опашката на границата с Гърция е голяма. Някои шофьори чакат вече часове, а други – с дни. Снощи опашката беше 7 км, а според шофьорите днес е 4 км.

Според граничните власти в Гърция причината за опашките е ремонта на едно от трасета. По думите на шофьорите обаче това не е истинската причина и опашките са винаги големи.

„Има достатъчно трасета на КПП-тата според нас, които могат да бъдат отворени и да бъде разрешен проблемът от дългите колони”, коментира зам.-председателят на Съюза на транспортните работници Александър Стамболийски. По думите му от съществена важност е, че тези колони от товарни автомобили са потенциално опасни за движението навсякъде.

Превозвачи и транспортни работници настояват за намеса на държавата в решаване на проблема, който вреди не само на шофьорите, а и на бизнеса.

От утре на ГКПП Кулата ще бъде отделен кантар за обработка на празни камиони и товарни микробуси, което се очаква да облекчи трафик. 

Вижте повече във видеото: