Разбитата вчера престъпна група във Врачанско е действала с изключителна бруталност и е изненадала дори разследващите. Тя се е занимавала с широк спектър от престъпления, включително лихварство, отвличания, палежи, побоища и заплахи за убийство, съобщиха от спецпрокуратурата.

„По отношение на пострадалите лица са извършвани сексуални извращения, като част от уредите, с които е извършвано това, са иззети – палки, тръби и други уреди за близък контакт”, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Както вчера bTV съобщи, лидер на бандата е Цветомир Ценов – Квиц. Той е сред задържаните общо седем души, за които ще се иска постоянен арест.

Други двама се издирват.

Групата е действала поне от три години. Специфичното за нея е, че всеки от членовете ѝ е бил специализиран в извършването на определени престъпления.

В акцията по неутрализирането им са участвали 120 служители на ГДБОП, жандармерията и полицията, както и екипи на Бюрото за защита на свидетелите.

Разпитани са 25-ма свидетели, част от тях и пред съдия. Иззето е оръжие, наркотици и голяма сума пари в евро и в левове.

„Във всеки един голям град в България съществуват такива групи, които тормозят местното население, а това е един от нашите приоритети – да елиминираме такива групи и да ги вкарваме там, където им е мястото”, заяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.