Преславското златно съкровище ще бъде изложено в Лувъра
В музея подготвят ново представяне на експонати от българската история, което ще обхване периода на Първото и Второто българско царство
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Преслав
Снимка: bTV

След успеха на изложбата на тракийските съкровища в Лувъра от преди две години, сега в музея подготвят ново представяне на експонати от българската история. Сред тях ще бъде уникалното Преславско златно съкровище от X век.

Изложбата ще обхване периода на Първото и Второто българско царство, а освен златото, в нея ще бъдат включени рисувана преславска керамика от Златния век на Цар Симеон и иконата на Теодор Стратилат.

Експерти от Лувъра все още обикалят страната, за да изберат какво друго да бъде представено.

„Вашата история е толкова богата, толкова много са съкровищата, но не можем да имаме всичко“, коментира Жаник Дюран, куратор на изложбата.

От музея в Преслав високо оценяват възможността толкова ценни български експонати да бъдат изложени в един от най-големите световни музеи.

„Това е още едно признание за изключително богатите находки, с които разполага нашият музей, все пак не случайно ние сме тясно свързани с един от най-големите периоди на възход в нашата история“, коментира директорът на историческия музей във Велики Преслав Пламен Славов.

Българската изложба ще бъде подредена в Лувъра през 2018 г., когато страната ни ще бъде председател на Европейския съюз.

Вижте повече във видеото:

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре