Някои от кандидатите на изпита за младши прокурори са разполагали с предварително решени съдебни казуси, сигнализират участници в конкурса. Един човек е хванат да преписва, а ВСС тепърва ще решава, дали да анулира изпита.

Прокуратурата да разследва как решените теми са се оказали у някои кандидат-прокурори. Това е становището на Комисията по атестиране на ВСС, организирала скандалния изпит.

„Факт е, че информация за решаване на казуса е изтекла. Дали казусът е бил в първоначален или краен вариант - не можем да кажем”, обясни членът на комисията Ясен Тодоров.

На изпита са се явили 1000 души, сред които и деца на магистрати. Не е ясно дали и колко от тях са имали отговорите. Единственият, хванат с пищов, е съдебният помощник Тодор Караиванов от Софийския градски съд.

„Кандидатът, който беше заловен, беше гадже на дъщеря ми, но от август миналата година те са разделени, не са заедно. Неприятна е тази спекулация с моето име, но нямам никакъв досег до тези казуси и 100 процента гарантирам за лоялността на служителите от администрацията на съвета”, заяви Тодоров.

Свързахме се с представители на изпитната комисия, но те отказаха коментар. Скандалът обаче е разочаровал не само настоящите, но и бъдещите кандидати за магистрати.

Според източници на bTV от магистратските среди, пробойни в системата има и другаде: между 100 и 300 хиляди лева се търгуват местата за частни съдия изпълнители и между 50 и 100 хиляди лева - за нотариуси.