67 модерни автомобила получи пожарната от Брюксел като те ще бъдат разпределени в поделенията в областните градове и ще чакат първите си битки с огъня. До месец се чакат още машини.

„Те са с повишена проходимост, ниския клас, малки автомобили се водят - специално за гасене на горски пожари. По отношение на тяхната дислокация, това е уредено в ОП Околна среда и са само за природните паркове, националните паркове и защитените територии”, посочи главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението"

До месец още толкова модерни пожарни ще бъдат на разположение на огнеборците. Още утре 7 от новите коли вече ще бъдат в Благоевградско - по една за всеки районен участък. Там планината пламва почти всяко лято.

„Първо, возят по-малко вода, стигат по-лесно до трудно проходими горски местности и са с 4 х4, което ги прави много по-проходими при горски условия”, обясни инсп. Пандо Божинов от Областно управление ПБЗН - Благоевград

Новите коли са най-практични в случаи като пожарът на Витоша преди две години. И най-добрата техника обаче не работи сама. „Там разчитаме изключително на ранното оповестяване на пожара, работа с доброволците. Това е една голяма от големите поуки, които си направихме от този пожар”, заяви Николов.

До края на следващата година огнеборците ще разполагат с приблизително 400 нови пожарни. Така ще бъде обновен почти напълно недокоснатият от 30 години автопарк.
Новата техника влиза в употреба в деня, в който бяха отличени и най-заслужилите огнеборци.