Премиерът Бойко Борисов отправи официално предупреждение към министрите в кабинета да внимават с шегите. „Изказът ни трябва да бъде много съобразен”, подчерта Борисов на редовното заседание на правителството в сряда.

Такъв бе официалният му коментар по повод исканата от ДПС оставка на здравния министър Петър Москов. Във вторник от Движението заплашиха кабинета с вот на недоверие, ако министърът не се слезе от поста. Според лидера на ДПС Лютви Местан Москов е излъгал, като е обявил от парламентарната трибуна, че от началото на 2014 г. до 17 декември случаите на нападения над лекари и медицински служители са 225. От ДПС обаче поискали справка от вътрешния министър Веселин Вучков, според която броят е значително по-нисък – 17.

„Правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство към момента. Препоръката ми е, както към всеки един министър е била винаги (…) изказът ни трябва да бъде много съобразен. Защото виждате, че дори една неточност, дори една интерпретация, ако щете, дава възможност да бъдем атакувани. Внимавайте много, както се казва. И с шегите внимавайте. Иначе, тук ясно трябва да знаете, че стоя зад министъра и неговите професионални действия”, подчертава Борисов.

„Препоръката ми е към всички вас: внимавайте какво се приказва”, обобщава той. Препоръката дойде и бе реултат от собствения „горчив” опит на министър-председателя с коментара му на форума на жените от ГЕРБ за издигането на жена за кандидат-президент.

„Аз само се шегувах. Само се шегувах. И то не, че няма да стане, не, че не може да стане. Просто ей така в една подобна аудитория само жени какво да кажа?”, призна дни по-късно Борисов, недоволен, че се е наложило да обяснява.

„Това ми е официалният коментар по темата. Правя го за първи път чрез стенограмата, защото не ми се ходи да се обяснявам след това какво мисля по въпроса, а е хубаво и вие да го знаете”, подчертава премиерът с очевидно нежелание да общува с медии и „анализатори”.

„Нашите кандидат-депутати гледаха представление в театъра - „Език мой – враг мой“. Много хубаво представление. Препоръчвам го на всички министри, защото това действително е – една изпусната дума, след това… Не че аз не съм го правил, не че не съм бил атакуван, но просто от горчив опит ви го казвам. Дори когато се пошегувате на едно мероприятие, имайте предвид, че стоят хора, които с това си изкарват хляба – да ви анализират, да извличат какви ли не, конспиративни включително, теории след това”, пояснява още Бойко Борисов.

Той отправя и упреци към лидера на ДПС за „интерпретацията” на данните. „С цялото ми уважение към всички парламентарни групи – това е и работа на опозицията, да търси всяка слабост или всяка възможност да атакува правителството, така че в това отношение не мога да им се сърдя, още повече, не става въпрос за работата на самия министър, а за малко имагинерно интерпретиране на данни от Министерство на вътрешните работи и съответно от спешните центрове”, коментира той.

„Вчера говорихме с него (Петър Москов – бел. ред.), дал съм му своята подкрепа, но повтарям: депутатите могат да си говорят в парламента, да се обиждат, макар че напоследък не се прави, което е похвално. Вие, все пак, като министри имайте предвид, че всяка една квалификация е с не много положителен развой след това. Така че, подкрепата и на кабинета, и моята лична министърът я има. Оттук насетне си действайте по задачите. Имаме много, много работа да се върши, а повтарям, опозицията е за това, да търси всяка една възможност да ни атакува. Не можем да им се сърдим и по тази тема”, отбелязва обаче премиерът.