При цялата тежка финансова ситуация, ще направим всичко възможно да помогнем да се консервира новоткритата църква в квартал "Франкхисар" във Велико Търново, каза при посещението си в старата столица по повод Деня на независимостта служебният премиер Георги Близнашки.

Министър-председателят посети откритата от проф. д-р Хитко Вачев средновековна църква, част от манастир от XIV в. в квартала под Царевец. ''Надявам се, че ще можем да помогнем финансово да се консервират тези открития тук, защото очевидно е, че цяла България се вълнува тогава, когато се връщаме назад във времето и се откриват следите от нашите предшественици", подчерта той.

"Нещо, което правим напоследък е и да призоваваме по-заможните и будни граждани да откликват с дарения при такива случаи, но държавата ще трябва бързо да се намеси”, посочи проф. Близнашки.

Археологът проф. Хитко Вачев обясни, че е необходимо да се правят още проучвания на обекта, за които са необходими 30 хил. лева, като до момента държавата е отпуснала 20 хил. лева.

Върховенството на закона за Независимостта

Близнашки наблегна на европейския избор и върховенството на закона в речта за Деня на независимостта. "Българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона - законът, определен от обединените народи, сред които е и независимият български народ",  заяви той преди тържествената заря-проверка.

По думите му делото на Независимостта не е подвластно на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. "Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни, освен политическа, получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика", подчерта премиерът.

В словото си Близнашки посочи, че историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора – от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек. "Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт", каза още министър-председателят.