Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите. Това каза премиерът Бойко Борисов, по време на брифинг за проведеното съвместно учение „Граница 2016“, което се състоя в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич.

На въпрос за сътрудничеството с Гърция по отношение на криминалната част на трафика на хора, Борисов заяви, че не само той поставя този въпрос няколко пъти на гръцкия премиер в Брюксел, защото няма ден, в който да не бъдат задържани нелегални мигранти и по-точно трафикантите им.

"С Турция работим в много добра координация. Знаете позицията ми – ние не искаме да оставяме Гърция, нашите съседи, нашите приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива. Искаме действително Гърция да си спазва задълженията. Ако искат, мога да им пратя нашия БОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите.

В понеделник ще настоявам парите, които се дават и за Гърция, и за Турция да бъдат гарантирани, че няма да изкарват пари от тази работа.

Имаме готовност за цялата граница. Не случайно военновъздушните сили прелитат над цялата граница, наблюдават и в дълбочина какво се случва, за да може да отреагираме. Имаме много техника тук, така че в рамките на часове можем да дислоцираме в една или друга посока. Само в рамките на един ден можем още 500 човека да свалим на границата, имаме такава подготовка и готовност.

Той извини военния министър Николай Ненчев, който не присъства на учението, защото отдавна го е бил помолил за отпуск в този ден.

„Не исках да отлагам цяло занятие, защото днес, виждате, трафикът е по-малък, и можем да го проведем по-спокойно, за да не пречим и на хората”, каза премиерът.

Стиковката и общото желание да си защитаваме границата го има в личния състав, на който благодарих”, каза още премиерът и заяви, че тези, които са играели роля на мигранти по време на учението са били наши жандармеристи и войници, но така умело са играли ролите си, че са си заслужили отпуск".

Снимка: БГНЕС

Най-лошият сценарий е в понеделник Брюксел отново да не излезе с решение, каза премиерът.

„Това, което вече ми излязоха мазоли на езика да го повтарям една година, но се надявам в понеделник вече...и с австрийският канцлер говорих и с много мои колеги, и казват: „В края на краищата ще го приемем твоето решение”,... ама нали, не можеше да се приеме веднага, защото, видите ли, има доста по-умни от нас, но ние сме на границата и виждаме за какво става въпрос”.

Като се спрат нелегалните имигранти на зелените и морски граници, да минават само през КПП-то, потокът ще се урегулира и тези държави, които желаят и могат да ги приемат, да ги приемат, допълни Бойко Борисов.

Снимка: БГНЕС

„Ние сме заявили 1200 човека за релокация още преди една година, до този момент имаме двама, които са пожелали да дойдат в България, и единият вече си е тръгнал.

Ние нашият ангажимент към Европа го изпълняваме, като пазим надеждно шенгенските граници. Сами разбирате, ако нашите съседи бяха направили това, ако се бяха подготвили добре, нямаше сега да има и на Драма, и тук тези проблеми. Гърците ги обичаме, приятели са ни, съседи, не случайно не правим ограда с тях – точно обратното, с каквото можем и от Брюксел, и от България ще им помагаме, просто трябва и от тях тази воля". 

Премиерът каза, че всички държави-членки на ЕС вече го подкрепят.

„Защото се убедиха, че нито вариантът, твърдият, на нашия приятел Виктор Орбан и на други колеги, да се правят огради в сърцето на Европа, накрая ще жертват страни от периферията, от която част сме и ние, така че това не го приемаме, но не приемаме и другата позиция – кой откъдето си иска да може да влиза и ние да сме длъжни да им даваме работа, пари, жилища, и каквото си пожелаят".