Има някои колеги, които говорят за референдум (за Истанбулската конвенция): ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – „за” или „против” да пребиваме жените и децата в България”, коментира премиерът Бойко Борисов на живо във „Фейсбук”.

„Защото всички останали текстове, за които говорят – трети пол, гей бракове, всичко останало просто не фигурира в тази конвенция. И не случайно днес Армения, след Сърбия, Албания, Турция – всички са я приели… дето се вика, и арменският поп я е приел”, добави той.

„Въпреки всичко, аз винаги съм работил в диалог с обществото, църквата, мюфтиите, и затова помолих колегите да не бързат с приемането ѝ и вкарването ѝ в (пленарната – б.ред.) зала, да видим тези псевдовносители на морал, които толкова глупости изприказваха последните дни – едва ли не, че от ГЕРБ сме някакви, които искаме да въведем нов пол или някакви нови отношения….

Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене…  Да не забравяме, че президентът пропусна патриарха, когато откриваше председателството на ЕС… Така че малко да си пестят думите.

Ние като една държава с морал, с хуманност, не може да не защитим жените и децата. Те са двулични от БСП, в Европа говорят едно, в България гласуват друго (…) Просто не трябва да им се обръща внимание. Жалко е да лъжат хората в България и да „ги страхуват” и в същото време – пред Европа да се правиш на европеец”, коментира още Борисов.

„Тази конвенция касае защитата на слабите, на жените и на децата. Всичко останало съм готов текст по текст да го приемем под резерва, за да не може да влиза в сила в България, за да са спокойни всички. Ще ги питам църквата и мюфтиите какво ги смущава в това да няма насилие над жени и деца.

Не мога да допусна, че от всички държави ние сме от няколкото, при които има дискусия по тази тема”. 

Борисов коментира и вота на недоверие срещу кабинета му, който по-рано днес очаквано не събра нужният брой гласове.

„Никой не е мислил, че ще мине. Това е парламентарна практика, но да се подбере моментът, в който най-много сме заети – единият ден 10, другият 13 министри, водят съвети (…) и през минути ми звънят да консултираме това , което се прави… И вторник и петък (…) и точно тогава да се избере вотът, знаейки колко сме заети. Те знаеха, че това е само един начин да ни изложат.

Аз винаги съм бил за обединена нация, бил съм винаги политиците да бъдем по-възпитани. Не можех да участвам в такова нещо. (…)”, коментира Борисов.

Вижте още във видеото: