Представители на различните държавни институции се разминаха в данните за ситуацията в град Мизия, който остана под вода. Подобно бе реакцията на властта и при потопа във варненския квартал „Аспарухово”. В говоренето се появи и редовното прехвърляне на топката кой какво трябва да направи.

Преливат язовири във Врачанско, призна вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев, който заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров е на мястото. Информацията беше потвърдена и от депутата от БСП Корнелия Нинова пред bTV, която е в града и се позова на данни от експерти в кризисния щаб.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски каза в интервю за агенция "Фокус", че причината за бедствието е в резултат на проливни дъждове и приливна вълна. „От преливането на многото язовири, които са разположени във Врачанска област, поехме тази ударна вълна", каза той.

Малко по-късно през деня министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов каза пред bTV, че няма нито един прелял язовир, нито едно дефектирало съоръжение в Област Враца. По думите му единствената причина за бедствието е рязко покачване на нивата на реките Огоста и Скът, за което МОСВ е предупредило още в петък.

През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали”, каза Йовчев пред агенция „Фокус”.

По-късно през деня Йовчев сподели друго мнение. По думите му причина за наводнението на град Мизия били падналите проливни дъждове, нямало изпускане на язовири.

Изпускането на вода през преливника технически не е преливане. Не може да причини наводнение. Всички язовири не са собственост на МОСВ, но тяхното управление се контролира“, каза Анастасов. Според него на територията на България няма опасност от приливане на язовири в момента.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи” Димитър Методиев също заяви пред агенция „Фокус”, че дружеството няма съоръжения, които да са извън строя: „Лошото е, че други хора ръководят, а ние помагаме с каквото можем. Проблемът е, че ние не можем да взимаме решения. В самия град не можем да направим нищо, защото чакаме разпореждане от кмета”.

Земеделският министър Димитър Греков също потвърди пред БНР, че няма нито прелели язовири, нито дига, която да бъде скъсана, които са под контрола на „Напоителни системи”.

Основната отговорност остава при местните власти да предприемат съответните мерки по евакуация“, заключи министър Анастасов.

Йовчев пък обяви добро взаимодействие с местните власти: „Трябва да кажа, че екипите на „Гражданска защита“ и полицията извършиха чудеса от храброст вечерта, за да евакуират хората – над 500 души са евакуирани през нощта и този процес продължава. От вчера хората са били предупредени. Екипи на полицията и „Гражданска защита“ са минали по къщите, дори са им издадени писмени заповеди, с които им е разпоредено да напуснат, тъй като има опасност. Но въпреки това, има хора, които са останали на място”.

Министърът в оставка допълни, че за момента не се очаква влошаване на обстановката в момента, но въпреки това тя остава тежка.

Съобщено бе още, че премиерът в оставка Пламен Орешарски е в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов. Премиерът и министрите в оставка съгласуватли предприемането на необходимите действия.

 

Ако има нужда ще изпратим допълнително сили в Мизия, каза за агенция „Фокус” министърът на отбраната в оставка Ангел Найденов. Той отказа да коментира обстановката: „Това, което мога да кажа е, че остават на разположение хеликоптерите, имаме готовност да вдигнем още един хеликоптер, ако е необходимо. Хеликоптерите са обходили на практика всички населени места съответно района на Мизия. Отделно от това, на място трябва да е пристигнал първият модул от военното формирование в Плевен, който е в състав от 30 човека и разполага с необходимата помощ за оказване на допълнително съдействие”.

Президентът Росен Плевнелиев изрази своите съболезнования на семействата и близките на загиналите при трагедията в град Мизия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Президентът апелира компетентните органи да изяснят в кратки срокове причините за наводнението. Той настоява да започне бърза оценка на щетите от местните власти и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Още в първите дни от мандата на служебното правителство подпомагането на хората, пострадали в наводненията, ще бъде във фокуса на неговата работа, се посочва в съболезнователното писмо.

„И лятото не ни дава покой. С тревога следя това, което се случва в Мизия. Както всички българи ме боли за страданието на хората. Моите съболезнования на семействата, които са загубили близки. Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако помощ бъде поискана”, написа Кристалина Георгиева във фейсбук.
 

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите