Преговорите за ЧЕЗ: Ден втори (ОБЗОР)
ЧЕЗ предлагал и на правителството в България да влезе в сделката, но получил отказ; „Инерком” има 9 месеца да плати договорената сума
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    0
ЧЕЗ, ден втори
Снимка: bTV

Преговорите между собственичката на „Инерком” Гинка Върбакова и ръководството на ЧЕЗ в Прага продължават втори ден. По план те трябва да се водят до петък.  

ЧЕЗ от една страна не може да рискува петно по репутацията си, а от друга трябва да обмисли възможността за договорка с българската държава, към която има претенции за стотици милиони евро в арбитражно дело.

Днес стана ясно, че „Инерком” разполага с девет месеца, за да плати сделката за ЧЕЗ след финализирането ѝ.  

Дори и ЧЕЗ да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи на българската държава да участва, това би бил дълъг процес.

Същевременно в. „Лидове новини” – най-старият в Чехия, публикува интервю с един от топ мениджърите на ЧЕЗ Томаш Плескач, който казва, че компанията е предлагала на българското правителство да влезе в сделката, но то е отказвало.

От Министерския съвет в София няма официален коментар на това твърдение, но в предаването „Лице в лице” вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че към кабинетите на Бойко Борисов - 1, 2 и 3, предложения от страна на ЧЕЗ не е имало.

Томислав Дончев: На правителствата „Борисов” 1, 2 и 3 предложение от ЧЕЗ не е правеноПравителството никога не е водило война с който и да било бизнес, категоричен беше вицепремиерът

Интервюто си Плескач дава пред Ондржей Коутник, разследващ журналист, който започва да работи по българската сделка за ЧЕЗ в края на декември, когато вижда, че непозната малка компания ще купува бизнеса на чешкия гигант в България.

Трудно му е да прогнозира дали ЧЕЗ ще позволи участие на българската държава в сделка, предвид арбитражното дело с претенции до 500 млн. евро.

„Всичко е подписано и сега търсят възможности. Защото е трудно да си представиш как от една страна съдиш българската държава за сериозна сума  и в същото време сключваш сделка със същата тази държава”, казва Коутник пред bTV.

„Aко възникне проблем или договорът бъде прекратен, те (ЧЕЗ) вероятно ще разговарят с втората класирана индийска компания”, смята той.  

Чешката ЧЕЗ проверява как са изтекли документи към Бойко БорисовДнес собственичката на „Инерком” Гинка Върбакова пристигна в Прага за разговори с продавача

Сега ЧЕЗ прави вътрешно разследване откъде са изтекли документите с финансова информация към България. Според премиера Борисов данните са дошли от Финансовото министерство на Чехия.

От там за bTV отговориха, че са получили уверения за прозрачността на финансирането, но въпреки това са загрижени.

чез

Според отговора на чешкото Министерство на финансите, те  не са разговаряли с българското правителство по този случай.

Вижте още във видеото:

  • 1
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре