Преговорите с ЧЕЗ, ден 4: Вратата за държавно участие на България остава отворена (ОБЗОР)
От ЧЕЗ обаче не очакват да има окончателно решение до няколко седмици
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Алице Хоракова
Снимка: bTV

След четири дни разговори в Прага ЧЕЗ реши да остави отворена вратата за евентуално участие на българската държава в сделката, макар според чешката компания българското правителство досега да не е изразявало интерес да се включи в процеса по продажба, който тече в последната година.

Чешката ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделкатаВ края на март или началото на април ще има нови срещи с представителите на „Инерком”

Сега на ход са юристите – ЧЕЗ иска да гарантира интересите си в арбитража, а българската държава отказва да участва в извънсъдебни споразумения, според финансовия министър Владислав Горанов.

От „Инерком” потвърдиха, че ще направят пълен анализ на възможните варианти за евентуално влизане на българската в сделката.

От ЧЕЗ обаче не очакват да има окончателно решение до няколко седмици.

„Най-вероятно ще има нов кръг преговори. Не очаквам окончателен отговор в следващите седмици”, посочи пред bTV говорителят на ЧЕЗ в Прага Алице Хоракова.

До момента българското правителство не е получавало каквато и да било покана или предложение от страна на ЧЕЗ – Прага, заяви в София Владислав Горанов.

От думите му стана ясно, че дори това да се случи, няма да се тръгне автоматично към партньорство с „Инерком”.

Дори и държавата да не участва в сделката, няма риск за потребителите, посочи финансовият министър.

Владислав Горанов: Българското правителство не е получавало предложение от ЧЕЗ в Прага Държавата има достатъчно инструменти да контролира ЕРП-тата, истерията, която се създаде, е прекомерна и ненужна, смята финансовият министър

Очаква се следващият кръг разговори да се проведе в края на март или началото на април.

Междувременно продължават да текат сроковете по вече подписания договор с „Инерком”. Предстои процедурата пред КЗК. След това Гинка Върбакова разполага с 9 месеца да плати покупката.

Вижте още във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре