Министерството на отбраната започва преговори за купуване на нови изтребители F16. Това съобщи военният министър Николай Ненчев след заседанието на кабинета.

Преговори ще се водят с Белгия, Холандия и Гърция, но все още не е ясно за каква сума става въпрос.

Военният министър коментира още, че правителството не е притиснато от времето и от конкретни срокове. Сегашните изтребители МИГ-29 ще бъдат ремонтирани в Полша.

България ще подпише с споразумението за ремонта в рамките на този месец или най-късно в следващия, каза Ненчев. Почти сме финализирали разговорите с полската страна, като предложението, което получихме е изключително изгодно за нас във всяко отношение, отбеляза министърът.

По думите му първоначално ще получим два ремонтирани двигателя, които ще използваме дотогава, докато е необходимо, след което ще възложим отремонтирането на десет или дванадесет двигателя. Сумата е значително по-ниска от офертата, която ни беше предложена от руската страна, допълни той.

В „Тази сутрин” днес министърът обяви, че България ще охранява сама въздушното пространство. „Този въпрос е решен”, подчерта той.

Ненчев обясни, че има пълната подкрепа и съпричастност на премиера Бойко Борисов. „Вероятно днес ще получа мандат за закупуването на нови многоцелеви самолети. Има вероятност и да се обърнем към страни съюзници с предложение за съвместна охрана”, каза още той.