Предупреждение за опасност от наводнения в Кърджали
Контролирано се изпускат язовири, нивото на реките се следи на всеки час
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Снеготопене
Снимка: bTV

Рязкото затопляне доведе до обилно снеготопене.

В Кърджали седмицата започна с червен код за обилни снеговалежи, а завършва с предупреждение за опасност от наводнения. Това принуди службите да заработят в предавариен режим. Контролирано се изпускат язовири, нивото на реките се следи на всеки час.

Кметът на София разпореди да се наблюдават нивата на реките и язовиритеИзвършва се и контролирано изпускане на вода от язовирите "Иваняне", "Мърчаево", "Суходол" и "Мрамор"

Една от реките, които властите наблюдават отблизо, е Върбица. Засега тя е безопасна, но това не успокоява службите. Назад в годините Върбица неведнъж е заливала ниви и застрашавала къщи от Златоград до Момчилград.

Снеготопене
Снимка: bTV

„Тя може би е една от най-опасните в България, тъй като нивото се качва много бързо“, казва зам.-кметът на община Момчилград Севдалин Огнянов.

Снеготопене
Снимка: bTV

Пълноводните реки напълниха и язовирите. Под непрекъснат контрол е каскадата „Арда“. От трите язовира само „Студен кладенец“ е с опасно високо ниво – водите му са на 1,7 м под преливника, заради което започна  контролираното му изпускане.

Снеготопене
Снимка: bTV

„Нивото на язовира спада, независимо от това, че притокът се е увеличил двойно. Работят турбините и контролирано се изпуска язовирът“, успокоява областният управител на Кърджали Никола Чанев.

По отношение на язовир „Кърджали“ – там свободния обем е около 33% и няма притеснения.

Снеготопене
Снимка: bTV

Язовир „Боровица“, който снабдява Кърджали с питейна вода, също е под непрекъснато наблюдение заради почти пълния си обем. Той обаче се изпуска през преливника и риск да прелее, според ВиК, няма.

В Хасковско повишение на речните нива се очаква и по долното течение на Тунджа и Марица. Засега обаче и двете реки не представляват опасност. При Свиленград нивото на Марица е под метър и половина при критични 4 метра.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре