След цигарите, предупредителни знаци и върху бутилките с алкохол. Европарламентът обсъжда мярката, за да бъде сведен до минимум рискът за човешкото здраве, свързан с консумацията на спиртни напитки.
 
Част от обсъжданите предупредителни знаци са насочени към бременните жени, към децата под 18 години и към шофьорите.

Предупреждения ще има и за риска от алкохол по време на работа, при употребата на лекарства, както и за опасността от зависимост.

Според Христо Белухов стикер върху бутилка не би могъл да му повлияе: „Всеки си носи отговорност, така че...”.

На обратното мнение е Диана. Тя твърди, че предупредителните знаци могат да променят нагласата на човек, решил да пие: „Нормално е да стряскат”.

Според производителите и вносителите на алкохол, поставянето на новите етикети означава още разходи, а оттам и поскъпване на питието. Очаква се обаче то да е символично - до процент на бутилка.

И в момента някои компании по собствена преценка поставят знаци с предупреждение към бременните например.

Промените предвиждат още върху бутилките да има и информация за калориите. Сега потребителите знаят само какво съдържа напитката.

По данни на Световната здравна организация българинът предпочита да консумира предимно бира, а не високо алкохолни напитки. На другия полюс са страни като Франция, в които предпочитанията към виното са много по-силни.