Предпразнична треска: Всяко домакинство ще похарчи между 300 и 500 лв. в края на декември
Икономистите съветват да не харчим повече, отколкото можем да си позволим
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    5
Пазаруване по Коледа
Снимка: iStock

Между 300 и 500 лева ще похарчи всяко домакинство в края на декември. Проверка на bTV в един от столичните търговски центрове показа, че часове преди Бъдни вечер пазаруването в последния момент върви с пълна сила. 

Икономистите обаче предупреждават, че при пазаруването в последния момент най-често харчим повече, отколкото можем да си позволим.

За bTV от НАП пресметнаха, че само за Коледа и за трапезата миналата година сме похарчили почти 1,2 млрд. лева.

Харчове, празници, Коледа
Снимка: btvnovinite.bg

Пикът е бил на 23 декември, когато от джоба на българина са излезли почти 270 млн. лева.

Харчове, празници, Коледа
Снимка: btvnovinite.bg

Изготвянето на списък е едно от основните правила за дисциплиниране на харчовете по празниците, категорична е икономистът Десислава Николова.

„Пишеш подарък на еди-кой си – 50 лева, за еди-кой си – 10 лева, и като теглиш чертата, ще знаеш към какво да се придържаш”, пояснява тя.

Много важно е правилото да харчите толкова, колкото можете да си позволите. 

„Ако се харчи повече, отколкото можете да си го позволите, в един момент неминуемо се стига до теглене на някакъв дълг”, предупреждава икономистът.

Стигне ли се до това, съветът на икономистите е първо да посегнем към кредитната карта – не да теглим от нея, а да платим, защото в зависимост от договора, ако върнем парите 30-40 дни след това, няма да плащаме лихви. След това е потребителският кредит и чак накрая – бързите кредити, защото там рискът да плащаме огромни лихви е твърде голям.

  • 0
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре