Подуправителите на БНБ разделиха депутатите. Въпросът в парламентарните кулоари е дали новите-стари подуправители ще пазят стабилността на банковата система или ще затвърждават статуквото.

Предложенията за подуправители разгорещиха страстите в парламентарните кулоари още преди официалното обсъждане на кандидатите. Реформаторският блок обяви, че има решение на парламентарната група да не подкрепи предложените подуправители. Патриотичният фронт все още няма решение, но също изрази критиките си.

Новият управител на БНБ Димитър Радев предлага едно единствено ново име - Нели Стоянова, която ще отговаря за банковото управление. Всички имена на старото ново ръководство на БНБ ще бъдат обсъдени другия четвъртък в бюджетната комисия.

Парламентарната група на АБВ е изненадана от номинациите за подуправители на Българска народна банка. Това каза пред журналисти в парламента Лъчезар Никифоров. Той допълни, че предстои предложението да бъде обсъдено от парламентарната група и да се вземе решение как да се гласува.

Според Никифоров целта на парламентарната група на АБВ е в БНБ да настъпи стабилност и устойчивост и тя действително да придобие облика на тази държавна институция, която би следвало да бъде.

От друга гледна точка право на управителя е да избере своя екип - това е безусловно право и няма как да го отречем, каза Никифоров.

Комисията на финансов надзор – комисия за застрахователен надзор

БСП няма да подкрепи предложените от новия гуверньор на БНБ подуправители, защото не е съгласна Управителният съвет на централната банка да остане в стария си състав. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов.