„Предложението да стана министър ми дойде като гръм, но беше добре аргументирано от президента”. Това заяви пред bTV новият министър на здравеопазването полк. проф. Николай Петров. “Въпросът беше поставен като дълг, който трябва да изпълня”, обясни шефът на реанимацията на ВМА и уточни, че настоящият вицепремиер Екатерина Захариева му се е обадила първа и го поканила на разговор на Дондуков 2.

„Разговорът беше като убеждение от страна на президента и убеденост от моя страна. Вярвам му на 100%”, заяви служебният здравен министър. Петров съобщи, че първото нещо, което трябва да направи, е структурирането на съвета по реимбурсиране и цените на лекарствата, както и концепцията за здравна инфраструктура. Той обеща да се стреми към по-добър синхрон и колективно вземане на решения.

Поканил съм управителя на НЗОК Пламен Цеков. Той днес има рожден ден, но се опасявам, че ще му разваля празника, каза Петров и разкри, че трябва да се намери решение в протестите между лекари и НЗОК.

Петров разказа, че е атакувал 4-мата предишни министри на здравеопазването в качеството си на председател на Дружеството на анестезиолозите. „Сега се чудя как да реагирам като дойдат моите колеги с подобни искания. Тогава защитавах тезата, че по Черноморието има по 5-6 реаниматори при наличието на огромен брой туристи и големи предприятия. Сега трябва да се измисли начин, по който да се върнат тези специалисти,” каза Петров.

Той призна, че никога не може да свикне със смъртта на пациенти, но не си спомня случай, в който да е плакал за пациент. „Човек трябва да се държи, лекарят няма право да покаже слабост”, категоричен бе здравният министър.