Министерството на образованието обмисля да промени регламента за провеждане на зрелостните изпити заради дългата поредица от почивни дни за учениците през май.

Новото предложение е матурите да се провеждат през уикенда.

Тази година учениците, които не се явяваха на изпити, почиваха осем поредни дни – заради празника на буквите и държавните зрелостни изпити.

Докато в момента тече обработването на националните зрелостни изпити, министерството обмисля да промени правилата за провеждането им още през септември.

Димитрия, която е зрелостничка тази година, оценява мерките за сигурност на матурата като много шум за нищо.

Разказва, че винаги има ученици, които се опитват да си подсказват.

„Дори и да не те познават пак може да те попитат знаеш ли нещо, защото са точно пред теб или зад теб”, коментира тя.

Министерството така и не коментира защо не размести въпросите в класните стаи, както се твърдеше преди зрелостните изпити.

Въпреки това заявиха, че най-вероятно ще го направят още през септември. Тогава ще разделят и матурата по български на модули –  учениците ще могат да напускат класните стаи след като приключат модула.

На поправителна сесия се явяват около 10% от зрелостниците.

„Каквото и да правим трябва да ограничим излизането на учениците и предоставянето на благоприятна възможност да ползват помощни материали”, смята Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката.

Според Центъра за образователни инициативи в дългосрочен план министерството трябва да мисли за изпити, които са свързани с критичен поглед и анализ.

„Въпросът е дали системата е готова за този вариант на този етап. За да поискаме критично мислене от нашите ученици, трябва първо да сме ги научили на това”, смята Емил Джасим от Център за образователни инициативи.

Снимка: btvnovinite.bg

Грубите сметки показват, че матурата е струвала на ведомството над 300 хил. лева. За химикали са  похарчени над 9 хил. лева, а за пликове – над 30 хил.

В момента писмените работи се охраняват денонощно и до тях се стига през контролно пропускателен пункт.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 9 юни.