Българската петролна и газова асоциация предложи да се конфискуват автомобилите на шофьори, за които се докаже, че са заредили незаконно гориво.

Те поискаха по-строги санкции в борбата със сивия сектор при търговията с горивата. Според представители на големите бензиностанции, нелегалната търговия у нас достига до 30%.

Затова асоциацията настоява за по-строги мерки в битката с контрабандата по пример на Полша и Чехия.

Сред санкциите са затвор до 25 години за данъчни измами в търговията с горива и конфискуване на автомобилите, чиито собственици са заредили гориво с неплатени данъци.

Снимка: bTV

От петролната асоциация изчислиха, че половината от цената на литър гориво е данъци и акцизи и поискаха драконовски мерки срещу всички по веригата, които не ги плащат.

“Изземване на транспортните средства, също опит от Полша, на тези, които карат с незаконни горива.  Никой не би си рискувал колата за 20ст. по-евтино гориво, което очевидно е с неплатен акциз или ДДС”, коментира Андрей Делчев, изпълнителен директор на асоциацията.

Работата на Искрен Цветков е свързана с пътуване - на месец минава поне 3000 километра. Всяка седмица пълни резервоара поне веднъж и няма представа дали някъде е попадал на незаконно гориво. „Какво е платено, акцизи, данъци, не мога аз да ги следя тези неща и не знам дали винаги е отразено в цената на горивото”, посочи той.

Снимка: bTV

Справка в сайт, които следи цените на пазара, показва, че за последните три месеца дизел и бензин са поскъпнали с 3-4%. Увеличението за година при дизела вече е 20 сто, най-масовият бензин е поскъпнал с близо 16%.

„Поскъпва нефтът и ние го купуваме по международна цена. Това не е нещо, което който и да е търговец може да регулира”, подчерта Валентин Златев от Българската петролна и газова асоциация.

Заради разследването на антимонополистите за картел от асоциацията не прогнозираха дали цените  преди сезона на пътуванията ще продължат да растат. Традиционно увеличението през лятото е с около 4-5 стотинки.