Предкризисна ситуация с личните лекари се очаква през 2014 г., когато изтича срокът, в който джи пи-тата трябва да вземат специалност „Обща медицина". След юни, тези които не са се дипломирали, ще бъдат заличени от списъците и няма да могат да практикуват самостоятелно.

Няма точни данни колко семейни лекари са успели да защитят специалност „Обща медицина" до този момент. Броят на общопрактикуващите лекари в страната е малко над 4 600.

Според националното им сдружение около 43% от тях имат специалност, почти толкова специализират в момента. Данните на столичната организация обаче сочат, че около половината семейни лекари няма да успеят да спазят срока и ще трябва да закрият практиките си.

След 29 години стаж като участъков и личен лекар д-р Любомир Митев от родопското село Чакаларово е на път да остане без работа. Медикът опитал да започне специализация, но се оказало невъзможно, тъй като по време на задължителните практики селото оставало с месеци без здравна грижа.

„Много е трудно, защото трябва да се откъсна от практиката, трябва да намеря кой да ме замества, а тука е отдалечено, колегите трудно се съгласяват на заместване”, обяснява лекарят.

В същото положение са много от колегите на д-р Митев. Ситуацията се усложнява от това, че три години не е имало прием за специалност „Обща медицина", а тя продължава шест години.

„Приемете факта, че около 1300-1400 човека в страната не са взели по една или друга причина специалност по обща медицина, направили са си съответните колоквиуми, провели са съответното обучение, но поради тежките изисквания за специализация не са я взели”, обясни д-р Володя Валисев от дружество на Софийските общопрактикуващи лекари.

От националното сдружение на общопрактикуващите лекари са категорични, че специалността трябва да е задължителна, но трябва и да се променят условията.

„Държим всеки, който практикува обща медицина, да специализира и да придобие съответната специалност, защото това е един от критериите за осигуряване на качество”, казва доц. д-р Любомир Киров от националното сдружение.

Според д-р Киров въпреки изискването на закона, трябва да се даде възможност на започналите да довършат специализацията си. Ако това не стане, стотици хора в цялата страна ще останат без личен лекар. Само в случая с д-р Митев става дума за 1800 души.

„Ние друг лекар нямаме. Всеки, който има болки, идва при него”, казват хората в селото.

Без лекар пациентите в Чакаларово ще трябва да разчитат само на спешната помощ и на най-близката болница, която е на час и половина път.

Изискването за специалност „Обща медицина" е залегнало в промени в закона за здравето приети през 2009 г. От министерството на здравеопазването съобщиха, че се обсъжда удължаване на срока за специализация.