Докато подготовката за вота е на финала, скандалите в предизборната кампания не стихват.

Жалбите до ЦИК са 42. Една от тях е от ГЕРБ за билборд с Бойко Борисов. От партията са категорични, че не са го поставяли те и че това е провокация. На този билборд нарушенията са две - използван е националният флаг и отсъства надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

От АПИ официално съобщиха за bTV, че разрешението за ползване на скандалния билборд е дадено на фирма за капачки и опаковки.

В същото време бивши министри от ГЕРБ се появиха с тениски с абсолютно същата снимка. Но  там няма номер на партията и затова те не се водели агитационен материал.

Oще един скандал разбуни социалните мрежи. Актьорът Мариан Маринов, водач на листа на “Да, България”, обвини Таско Ерменков от БСП, че му е откраднал гласа, докато казва: „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

Ерменков казва, че негови приятели решили да му помогнат с клипа и се извини на диктора.

Така клипът изчезна от мрежата, а Маринов обяви на страницата си, че ще съди Ерменков.

Иначе бюлетините за вота вече тръгнаха към изборните секции. Първата партида замина за 8 района у нас и няколко в чужбина.  Самата бюлетина беше показана официално пред медиите.

Бюлетините са напечатани, те са достатъчно дори ако избирателната активност е 100%.

Най-общо бюлетините са два вида - по-широки, които са за гласуване в страната и където е възможно отбелязване на преференции, и по-тесни за чужбина, където преференции няма.

От ЦИК напомниха, че всяка бюлетина трябва да е откъсната пред избирателя и само тогава е валидна.

На тези избори изцяло ще гласуваме с хартиени бюлетини, защото машинният вот се провали.

Според служебния кабинет това има и добра страна - икономията на средства.

„На практика, нереализирайки машинния вот, държавата спести пари”, каза вицепремиерът Стефан Янев.