Предизборните кампании в последните години се превръщат в истинско бойно поле, като и тази година политиците си размениха не един и два удара под кръста.

Война на клиповете, блокиране на българо-турската граница, размяна на писма между бивши партньори – така ще запомним първата кампания за парламентарните избори на новия проект на Лютви Местан ДОСТ.

Хората на Местан получиха подкрепа от турски висши политици, турският посланик у нас Сюлейман Гьокче дори се включи в предизборен клип на партията, който ЦИК спря.

„България взима мерки за ненамесата на Турция във вътрешните ни работи каквато тенденция има”, призна дори президентът Румен Радев.

Посланик Гьокче беше привикан във външното ни министерство, после инструкции получи и българският й колега в Турция Надежда Нейнски.

След дълго мълчание в битката се включи и почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. С писмо той предупреди, че се притеснява от трансфер на конфликтност на Балканите и в Европа. В отговор, Лютви Местан припомни, че имало време, когато Доган е възхвалявал Ердоган.

Снимка: БГНЕС

По оста ГЕРБ – БСП пък лидерски дебат така и не се случи. Двете партии така и не се разбраха за условията, при които да спорят лидерите Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Още една дама се конфронтира с Борисов – Елена Йончева. Тя отхвърли твърденията на ГЕРБ, че държавата е плащала милиони за филмите, които е правила като журналист.

В кампанията падна и един кандидат-депутатски имунитет – този на реформатора д-р Владимир Павлов заради стоматологична грешка с фатален край.

78 кандидати пък се оказаха с картончета в бившата Държавна сигурност.