Министърът на правосъдието Христо Иванов разкритикува решението на ВСС за изграждането на централизиран софтуер за случайното разпределение на делата. Той не е съгласен системата да се разработва без външно участие и контрол, и парите да се усвоят от ВСС. След изслушването на IT специалистите правосъдният министър ще предложи преразглеждане на решението от вчера.

„Няма външно участие, помощ или контрол - както искате го кажете, върху процеса на изработването на заданието и самото изработване също продължава да ме смущава. Че ние имаме същите хора, по същия начин, след като години наред отричаха наличието на проблем, сега ще правят нов софтуер и това някак си не изглежда добре”, коментира министърът.

Вчера кадровиците в Темида си възложиха задачата да се изгради нов софтуер, без да е анализиран докладът, който самите те си поставиха. Не е проблемът в парите, каза още министър Иванов. По време на проверката самите IT експерти са изразили мнение, че сумата от 200 000 лева ще бъде достатъчна.

Христо Иванов призова Висшият съдебен съвет да се откаже от коледните бонуси, за да се внедри най-сигурната система за случайното разпределение на делата.

Следобед ще стане ясно дали решението ще се преразгледа и ще има ли временен софтуер, който да действа, докато се приложи проектът по ОПАК в края на октомври 2015 година.