Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за образуване на второ дисциплинарно производство срещу отстранената от председателския пост в Софийския градски съд Владимира Янева.

Предложението на министъра е изготвено въз основа на фактите, които се съдържат в писмото от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, в което са отразени резултатите от извършена проверка по случая „Червеи”.

Службата на Рашков констатира, че са извършени редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, заради което ВСС отстрани Янева.

Според правосъдния министър като председател на СГС Владимира Янева е допуснала съществени нарушения на служебните си задължения, като грубо е погазила Закона за специалните разузнавателни средства – произнесла се е по нередовни и непълни искания; разрешила е използване на СРС за разкриване на престъпления, голямата част от които не попадат в обхвата на закона; нарушила е императивната разпоредба на закона СРС да се прилагат за не по-дълъг срок от 180 дни.

Заради това Иванов заключава, че Янева е извършила тежко дисциплинарно нарушение и предлага на кадровия орган на съдебната власт и най-тежкото наказание – уволнение.