Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия европейското наблюдение над съдебната система не бъде свалено. Това е заявил той на срещата си в Брюксел с ресорния еврокомисар Вера Йоурова, съобщава БНР.

Кирилов уточни пред радиото, че комисар Йоурова го е уверила, че съмненията ѝ относно прекратяване на евронаблюдението не били заради липсата на реформи, а заради малкото оставащо време до 31 октомври, когато изтича мандатът на комисията „Юнкер”.

Усилията на властта през последните седмици са насочени към премахването на мониторинга в рамките на мандата на Жан-Клод Юнкер, като, според някои наблюдатели, причината е, че новият състав на комисията ще включва повече либерали и представители на други партии извън семейството на ЕНП (в която членува ГЕРБ), както и политици от държави, които са силно критични към процесите у нас.

Така преди седмица холандският външен министър заяви в София, че страната му е наясно с българското желание за влизане в Шенген, но освен това и има достатъчно информация за проблемите с корупцията, като очаква конкретни резултати в тази посока.

Ако тонът на ЕК се втвърди в тази посока, България не може да очаква премахване на мониторинга без радикална промяна в борбата със злоупотребите и подкупите във властта.