Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева за защита на земеделските стопани от градушки, съобщиха от „Дондуков” 1.

Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и за извършване на профилактика на техниката.

Екстремното време през това лято вече причини щети за стотици хиляди лева, след като на няколко места градушки буквално унищожиха реколтата на стотици земеделци. За последно подобни щети понесоха в Шуменско в края на юли, като в едно от селата, Царев брод, ледените късове бяха с големината на яйце.

В началото на юли градушка предизвика истински погром и в Левски. Към онзи момент сметките на агроминистъра Румен Порожанов показаха, че над 500 000 дка са били поразени в цялата страна.

На този фон, само една трета от територията на България е реално защитена от градушки – между Видин и Плевен и между Пазарджик и Сливен. Плановете са през следващите години по-голямата част от страната да се пази по самолетен способ, а ракетните площадки в Южна България да стигат до границата.

В момента те са 200, а границите на защитените територии са начертани през 1968 г.

Служителите от агенцията за борба с градушките на няколко пъти протестираха заради изключително ниските си заплати и амортизираната техника, с която разполагат.