Правителството ще купува нов самолет или ще замени стария Фалкон, който снощи аварира за трети пореден път, в рамките на година. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

При снощната авария не са се прибрали и трите колесника на правителствения самолет. В такава ситуация в кабината на пилотите светват три червени лампички и екипажът трбява да поиска да се върне на летището.

Друг технически вариант не съществува. Самолетът каца успешо, а днес без проблеми самолетът се върна в София само с инженерите и екипажа на борда. Това, което виждате са кадри направени секунди преди самолетът да кацне на Правителствения вип.

„Бихме искали да се върнем на летището Варна, нямаме спешна аварийна ситуация, но когато имате възможност ни дайте разрешение да кацнем”. Това се казва в разговора между пилота на правителствения самолет и контролната кула, с който самолетът иска да се върне на летището след като в кабината са светнали и трите аварийни червени лампи.

Подобна авария се случва за трети път. При последния дефект самолетът беше на ремонт в Швейцария.

Днес самолетът на правителствения Авиоотряд 28 кацна успешно на летище София малко след 13.00 часа, след като инженерите на авиоотряда го бяха проверили подробно на летището във Варна.

Докато бъде взето решението за съдбата на самолета, този Фалкон отново ще замине за ремонт в Швейцария. За да не се рискува повече обаче, предложението за замяна или за купуване на нов самолет ще бъде внесено за разглеждане още на първото предстоящо заседание на правителството в сряда.

Правителството може да купи чисто нов Фалкон или да лизингова такъв на старо. Проверка в утвърдени компании показа, че например този модел от 94-та година струва 6,9 милиона долара.

А ако иска по-нов модел - от 2006-та сумата набъбва почти до 20 милиона. Най-новите модели като този от 2008-ма и струват почти 24 милиона, макар и втора ръка. Но пък тези самолети имат доста луксозни салони - ето например каква е гледката. Кожен салон, сателитни телефони комуникации за интернет във въздуха и други удобства.