Пръстовият отпечатък за прием и изписване в болница беше „безсмислена щуротия, която, сега се вижда, че е и незаконна“. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира вчерашното решение на Върховния административен съд за окончателна отмяна на текста, с които беше въведен идентификаторът.

В студиото на предаването бившият здравен министър д-р Таня Андреева каза, че въвеждането на пръстовия отпечатък е противоречало и на българското, и международното законодателство.

Снимка: bTV

На въпрос имаше ли ефект от тази мярка директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев отговори: „Тези, които го предлагаха, твърдят, че да. Тези, които го ползваха, и тези, които го отчитаха, казват, че няма или е отрицателен“.

Снимка: bTV

Той добави, че от една страна са били инвестирани около половин млн. лв. за софтуер (средства на НЗОК), от друга страна са били закупени няколко хиляди устройства за няколко милиона лева (от бюджета на болниците). Но огромните приходи за кръга, който имаше ползва от въвеждането на идентификатора, щяха да са от абонаментна поддръжка на тези четци – ежегодно по няколко милиона лева за външна фирма.

Снимка: bTV

Д-р Кацаров добави, че болниците са понесли загуби за 7 – 8 млн. лв. от невъзможност да използват системата на идентификатора – тя блокирала често и по указание от министерството лечебните заведения са регистрирали пациенти само с лична карта, след което разходите за тях не са им били признавани. Сега болниците може да претендират за тези парти пред НЗОК, смята той.

Според Андреева въвеждането на пръстовия отпечатък сериозно е вложило и забавило приема на пациенти.

Категорично трябва да има контрол от страна на Касата, но това, което беше предложено от бившия вече министър Петър Москов и правителството, защото това не е еднолично негово решение, се оказа неефективно и в много голяма тежест и за пациентите, и за нас, добави Дечев.

Андреева коментира, че Москов е подвел колегите си в кабинета, тъй като няма как всеки министър да разбира от здравеопазване.

И тримата гости обаче се съгласиха, че идентификаторът не е най-големият проблем в здравеопазването. Големите проблеми са лимитите на болниците, монополът на НЗОК, големият брой общински и държавни болници с огромни дългове, националната здравна карта.

Вижте целия разговор във видеото: