„Прас прес” ще се продава от симпатизанти на карикатуристите
Следващият брой на вестника излиза на 15 март
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
1 брой на Прас прес
Снимка: btvnovinite.bg

Сатиричният вестник „Прас прес“ ще се продава от симпатизанти на медията и на авторите му – карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев. Решението за това е взето, след като 10-хилядния тираж на първия брой мистериозно изчезна и много хора не успяха да си купят брой.

„Някой реши че му пречим и предполагаме, че това са обичайните заподозрени, от които всичко зависи в тази държава“, коментира Чавдар Николов.

Днес карикатуристите направиха импровизирана акция на столичния площад „Славейков“, където раздадоха последните 50 броя от вестника. И те се разграбиха набързо.

„Хората си бутаха парите, гледаха просто да се докопат. Дошли са от провинцията – аз такова нещо не съм очаквал“, каза Георгиев.

Карикатуристите получиха и международна подкрепа – българският аниматор Тео Ушев, който беше номиниран за Оскар, нарисува специална карикатура и я изпрати на своите български колеги. Рисунката се раздаваше заедно с последните бройки от „Прас прес“.

Следващият брой на вестника излиза на 15 март.

Смятам, че ако си вършим работата добре, вестникът ще оцелее дълги години“, добави Христо Комарницки.

Вижте повече във видеото:

Същевременно Съюзът на българските журналисти (СБЖ) предложи на издателите на „Прас прес“ да разпространяват вестника в Галерията книжарница на Агенция „София Прес“.

СБЖ се присъединява към множеството въпроси: Кой открадна скромното вестниче с карикатури? Кой превърна „Прас прес“ в най-опасното издание на пазара? Кой се гневи на карикатури? Кой се уплаши от „Прас прес“?, пише в съобщението. Съюзът освен това ще сезира Европейската и Международната федерации на журналистите за грубото нарушаване и погазване на журналистическите права и свободата на словото у нас.

  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре