Пожарникари, спасители и полицаи участват в локализирането и ликвидирането на над 200 сигнала за произшествия, съобщи МВР.

Към 14 часа най-тежка е обстановката на територията на Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Пловдив, където са въведени са плановете за действие при извънредни ситуации на пожарните служби. По данни на Централния оперативен щаб оперативната обстановка в страната продължава да бъде усложнена.

Основната част от постъпилите сигнали са свързани с паднали дървета и нужда от издърпване на закъсали автомобили.

Остава в сила обявеното бедствено положение в района на Смолян и Ардино. Бедствено положение е обявено и в региона на Кърджали.

Няма данни за пострадали и бедстващи хора.

В дежурната част на пожарната в Кърджали са получени над 50 сигнала за отстраняване на паднали дървета, скъсани проводници и оказване на съдействие на граждани, нуждаещи се от медицинска помощ.

По-рано през деня пожарникарите и спасителите транспортирали бременна жена и четирима човека, нуждаещи се от хемодиализа.

По данни към 14 часа 322 населени места са без ток в районите на Черноочене, Кирково и Ардино. Обилният снеговалеж е причината да бъдат затворени са пътищата Черноочене - Паничково - Комунига- Асеновград, Крумовград - село Горна Кула, Момчилград - Крумовград, Крумовград - Ивайловград, Кърджали - село Стремци.

Няма данни за преливащи реки и нарушени защитни съоръжения и диги.

Продължава да е затворен пътят Юндола-Белово. Заради паднал електрически стълб между гарите Цветино и Абланица са спрени влаковете в този участък.

Закъсалите 28 английски туристи, пътуващи за Банско, са настанени във Велинград. По данни на Централния оперативен щаб девет населени места са без електрозахранване. Аварирали са два далекопровода в Якоруда и Сърница. Без електрозахранване са Велинград, Ракитово и Сърница.

Пътищата в района на Пловдив са проходими при зимни условия. Пътят Пловдив - Смолян е отворен за движение, като при село Нареченски бани движението е в едно платно поради свлачище на пътя. На хижа Върховръх, са блокирани хора, които изчакват разчистване на пътя.

Без електричество продължават да са градовете Смолян, Мадан, Борино, Девин. Полагат се усилия главните пътища да се поддържат проходими. До повечето населени места в областта достъпът е затруднен. Сформират се допълнителни екипи от Общините и от Министерството на отбраната за почистване на основните пътни артерии и осигуряване достъп до населените места.

Поради липса на електрозахранване в мини Златоград, не са сработили помпите за отводняване в резултат на което се е покачило нивото на водата в галериите. Екипи на пожарната са предислоцирани с мобилни генератори за осигуряване на електрозахранване в района.

В района на Хасково 58 населени места са без електрозахранване. Няма бедстващи райони. Основните сигнали са за паднали дървета и закъсали автомобили.

От 13.00 ч., поради тежки метеорологични условия, македонските гранични власти на граничния пункт "Деве баир" не обработват документи и не пропускат в Македония товарни автомобили. Те се отбиват на паркинг намиращ се на околовръстен път до Кюстендил.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите