Бургаският окръжен съд потвърди домашния арест на Петър Низамов – Перата, автор на клипа с незаконния „граждански арест“ на мигранти, завързани със „свински опашки“.

Миналият петък Районният съд в Малко Търново постанови същата мярка за Низамов, като прие, че той няма опасност да се укрие, но може да извърши друго престъпление.

Прокуратурата поиска той да бъде върнат зад решетките, но окръжните съдии отказаха, като изтъкнаха, че зад гръмките думи за защита на държавата се крият други подбуди.

Низамов влезе в съдебната зала под аплодисментите на агитка от 20-ина поддръжници. Някои от тях обявиха: „Както казаха французите: „Аз съм Перата“, както и „Сърце, душа, ний сме с Перата! Перата – герой! Перата – герой!“

„Според съда съм го бил правил за пари. Да съм им бил взел джобните на тези престъпници. Срам ме е, много съм обиден, че ме обвиняват точно за това. Правя го само за България и ще продължа да го правя само за България. Много повече пари изхарчих, купих си джип, за да мога да ходя на границата“, коментира самият Низамов.

Един от трима имигранти, които бяха „арестувани“ от Перата и групата му, е свидетел по делото.