Над 900 сигнала са получени по време на поройния дъжд, който се изсипа тази вечер в София. Наводнени са огромно количество улици, сгради и пътни възли. Това стана ясно от брифинга на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

В „Красно село” и „Младост” около 2000 абонати са без ток, като Фандъкова посочи, че е получила уверение от ЧЕЗ, че електроподаването ще бъде възстановено по-късно тази вечер. Паднало дърво е блокирало излизането на децата от детска градина, но, за щастие, пострадали няма.

Следят се нивата на язовирите, реките вече спадат, посочи Фандъкова. В район "Сердика" са поставени чували около река, която е придошла опасно.

От аварийното звено на общината посочиха, че е имало завиряване на изхода на Центъра за спешна медицинска помощ на Сточна гара. Пътят на линейките вече е отводнен, но все още има проблем на Надлез „Надежда”. Екипи наблюдават ситуацията в подлезите на бул. „България”.

Екипите на звеното и огнеборци ще отводняват домове и административни сгради цяла нощ.

Социалните мрежи се напълниха със снимки и видеа на превърнали се в плувни басейни метростанции. Според кмета, обаче, това е неизбежно: „50 литра на квадратен метър за около час, подлезите и метростанциите са наводнени през стълбищните клетки, това са открити участъци”.

Тя подчерта, че движението на метрото не е било спирано. По думите й тепърва ще се оценява работата на аварийните служби след пороя, но „не сме единствената държава, в която вали и не сме единствената, в която се наводнява по подобен начин”.