„Потомците на героите разказват“: Ген. Черкез води румънската армия в битката за Плевен
Семейството му е успяло да опази ценни реликви от живота му, въпреки преследванията от комунистическия режим
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 14
    0
Наследниците на ген. Черкез

Във войната за нашето освобождение се бият и румънски войски. За нас тя е освободителна, а за тях – война за независимост. Най-тежките битки са били около Плевен. Тогава 35-те хил. румънски войници са предвождани от ген. Михаил Черкез. Заедно с посолството на Румъния в България успяхме да открием потомците му.

Наследниците на ген. Черкез

Срещаме се с тях във фамилната къща в Букурещ. Семейството пази две снимки от най-важните моменти от битката при Плевен, като на едната е запечатано предаването на Осман паша.

Наследниците на ген. Черкез

Но най-ценната реликва е ножницата на сабята, с която Черкез се бие във войната.

Наследниците на ген. Черкез

Всички предмети са съхранявани със страх по време на комунистическия режим в Румъния, когато да си наследник на генерал от кралската армия е било почти престъпление.

През комунизма, поради политическите репресии, тези, които притежаваха оръжие, бяха наказвани. Дори сабя като тази от войната се е смятала за оръжие, разказва проф. Петре Горан, който е историк и специалист по тема Балкани.

Наследниците на ген. Черкез

Това, което знам, е че моите лели са заровили сабята на ген. Черкез, за да не я предадат, за да не бъде отнета. Оттогава обаче са минали много години и вече никой не знае къде е заровена, добавя той.

Българите и румънците са били много тясно свързани преди и след войната, някои много важни хора са живеели в Букурещ, като Христо Ботев и Любен Каравелов, коментира Радо Черкез, който също посвещава живота си на историята.

Наследниците на ген. Черкез

Румънската армия участва главно в битките за Плевен, а те продължават месеци. Само в една от атаките – тази край Гривица, дават хиляди жертви. Вземайки дейно участие при последната успешна обсада, след победата ген. Черкез е човекът, на когото Осман паша е искал да предаде сабята си. Той обаче отговаря, че това трябва да се случи по старшинство и оставя ген. Ганецки да приеме знака за капитулация на турците.

Наследниците на ген. Черкез

Почти всички наследници на ген. Черкез са посещавали Панорамата в Плевен. Радо също е бил там и бил истински трогнат е от сцената с предаването на сабята.

Наследниците на ген. Черкез

Вижте повече във видеото:

  • 14
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре