След дълго чакане, пострадали от бедствия общини ще получат до дни от правителството 28 милиона лева за възстановяване на щетите. Проектите им бяха одобрени от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане миналата седмица, но без правителствено решение те няма как да тръгнат към получателите си.

Одобрените проекти са за 28 милиона, а поисканите за последните 4 години - 450 милиона. Списъкът с избраните късметлии вече е публикуван и всички общини, които кандидатстват, могат да проверят дали ще си получат парите.

Ще бъдат финансирани основно инфраструктури обекти във всички области на страната. Зрители на bTV обаче сигнализираха и за някои парадоксални случаи. Поече от половината пари за възстановяването на щетите от наводненията в Софийска област отиват в община Своге.

Миналото лято поройните дъждове отнесоха моста над река Батулийска. Военните изградиха до него понтон, сега огромна сума отива за възстановяването на съоръжението.

Пари обаче не са осигурени за двете свлачища, които съвсем реално заплашват да отнесат единствения път за селото. Близо 130 000 лева от парите за бедствията ще отидат за ремонт на устоите на моста в село гара Бов в същата община, както и за възстановяването на проводимостта на река Трескавец.

За изграждане на нов мост обаче пари няма. Старият е от траверси и е на 40 години. Най-абсурдното решение за превод на средства е за църква "Рождество Христово" в село Дивотино. Парите идват с три години закъснение. Комисията дава 222 000 лева. Покривът на църквата е напукан при труса преди три години. Година по-късно обаче, след като никой не взима мерки за укрепването, пада сам. Оттогава вътре вали дъжд и сняг и всичко е унищожено. Върху напуканите стени се държи само кръстът.

България е поискала и 200 милиона евро от Европейската комисия за подпомагане на възстановитлените работи. Одобрените обаче са 20 пъти по-малко - 21 милиона лева. За щетите в областите Видин и Враца се очаква да дойдат и 4 милиона лева допълнително.

 

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите