Пострадалата при падане в Пирин планина туристка от Русе е приета в „Пирогов” през нощта с мозъчен оток и фрактура на прешлен, съобщи БГНЕС.

Инцидентът с трима туристи - жена и двама мъже, стана вчера преди обяд в района на заслон "Кончето". Жената, съпругът й и техен приятел предприели поход по маршрута от хижа „Бъндерица” до хижа "Яворов". При подсичането на южния ръб на "Конето" 55-годишната дама, лекар по професия, се подхлъзнала на пряспа и полетяла надолу.

Подаден е сигнал на тел. 112. Спасителната акция е продължила близо 8 часа. Пострадалата е носена на ръце от спасителите от мястото на инцидента, през м. "Казаните" под връх Вихрен, за да я свалят на пътя в района на хижа "Бъндерица".

Към 22 часа линейка от Разлог е тръгнала за Бъндеришка поляна, транспортирала е пострадалата до болницата в Разлог. Оттам е поета от благоевградски екип на спасителите, който е транспортирал ранената лекарка до болницата в Благоевград. Приета е в спешното отделение в полунощ.

След направените й изследвания е установено, че пострадалата е с мозъчен хематом и фрактура на един прешлен. Малко след 1 часа тази нощ е транспортирана до "Пирогов". Пострадалата е контактна, но състоянието й е тежко.

Поради късния час и лошите метеорологични условия пропадна транспортирането на пострадалата с хеликоптер за София, както първоначално бе планирано.