Софийска градска прокуратура разпореди проверка на НАП срещу четирима от основните активисти на „Протестна мрежа” и медии, финансирани с грантове от фондация „Америка за България”, а двама от посланиците в София – на САЩ и Франция, дадоха да се разбере, че ще следят случая.

Активистите и медиите са получили от приходната агенция искания да предоставят документи за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити, както и получена безвъзмездна помощ под различни форми за последните 4 години.

В четвъртък от посолството на САЩ излязоха с изявление във Facebook, в коeто се отбелязва, че дипломатите са информирани за течащите проверки срещу активисти на „Протестна мрежа” и медии, които са получили грантове от фондация „Америка за България”.

 

„Фондацията е независима организация. Дейностите ѝ, свързани с предоставяне на грантове са напълно прозрачни и достъпни за всеки чрез сайта на фондацията. Ние сме убедени, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото”, пишат от посолството.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан пък обърна внимание в профила си в Twitter на прокурор Боряна Бецова. Тя е обвинителят, който наблюдава проверката срещу активистите, а в същото време тя беше и тази, която отказа да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнал точно на „Протестна мрежа”.

„Боряна Бецова каква ябълка е?”, пита посланикът в социалната мрежа, правейки препратка към думите си пред bTV за „гнилите ябълки” в съдебната система по повод скандалния казус „Белведере”.