ВиК дружества искали по-високи цени заради несъществуващи пречиствателни станции
Заявленията не минаха в КЕВР, но все пак ще плащаме повече
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Вода
Снимка: iStock

ВиК дружества са искали поскъпване на водата заради несъществуващи пречиствателни станции. От комисията за енергийно и водно регулиране не отговориха кои са операторите, но заявленията били отхвърлени.

Въпреки това обаче водата в 14 области ще поскъпне с до 20% от 1 януари.

От регулатора обясниха, че цените са заложени в бизнес плановете на дружествата, които преди това са одобрени от местните общински съвети и кметовете.

Вода, поскъпване
Снимка: Таня Илиева

В замяна - качеството на питейната вода се очаква да се подобри. 

Иван Иванов, председател на КЕВР, посочи, че при несъответсвия и инвестициите са по-малко от заложените, те ще бъдат отразени, чрез намаляване цената на водата.

Според ресорния министър се спекулира с цената на водата. Николай Нанков заяви, че ще се предложат законови изменения, с които най-бедните групи от населението да получават безплатния минимум водно количество по подобие на енергийните помощи.

Всеки има право да протестира, но е интересно как виждаме в един и същи ден в едно населено място искания за финансов ресурс за ВиК инфраструктурата и организиран протест срещу покачването на цената.

Водата поскъпва отново в 14 области от 1 януариНай-сериозен скок се очертава за клиентите на ВиК в Ямбол – с нови 20%

Нанков отбеляза, че качествената услуга струва пари и това трябва да бъде ясно.

Министърът добави, че услугата за предоставяне на вода за питейно-битови нужди и пречистване на отпадните води освен икономическа има и много сериозна социална компонента и затова имаме независим орган - КЕВР, който следи за спазването на всички критерии.

Нанков посочи, че всички искаме нормално качество, нормални количества, адекватно водоподаване при гарантирани 24-часов режим на подаване и това изисква ресурс от страна на ВиК операторите.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре