Визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас беше първата на френски държавен глава от десетилетие.

По време на посещението си френският президент се срещна с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Френският президент Еманюел Макрон разчита на България за подкрепа във всички ключови реформи на Европейския съюз и обеща България да бъде допусната до онези кръгове, които взимат важни решения за общата европейска политика.

Срещу подкрепата за Шенген и Еврозоната Макрон поиска подкрепа за реформа в европейския трудов пазар, която би изравнила заплащането на чуждестранните и местните работници, но и би поставила преграда пред по-евтината сега работа ръка от Източна Европа. Страната ни постави условие това да става в продължаване на кохезионните фондове, които да заличат икономическите различия между Нова и Стара Европа.

България постави и въпроса за интеграцията на Западните Балкани и поставянето на конкретни срокове на съседите, за да изпълнят критериите за членство.

Договорено е и сътрудничество в общата европейска отбрана и военната индустрия. България поиска и ясна подкрепа за реформа в европейската политика за убежището, която създава тежест за страните външна граница на Европейския съюз.

„Срамежлива, но достатъчна подкрепа” за трудовата реформа на Макрон – така френските медии обобщават срещите на президента през изминалите дни.

Още от сутринта в редакциите на френските медии усилено се говореше, че през деня се очаква важно съобщение. Всички информационни емисии започваха с включвания от двореца „Евксиноград”, откъдето Еманюел Макрон съвсем откровено и с остър тон критикува Полша и отказа ѝ да приеме желаните от него реформи на трудовия пазар в Европа.

Много медии публикуваха благодарствените думи на Макрон написани на български език в социалните мрежи.

Чрез президентския профил стотици французи проследиха разходката до морето на президента с българския премиер Борисов.

Междувременно Десислава Радева и първата дама на Франция Брижит Макрон се разходиха в двореца в Балчик.