Проливни дъждове се сипят за втори пореден ден над цялата страна. Червен код за проливен дъжд и вятър продължава да е в сила за Хасковска и Кърджалийска област. На места в страната вали вече повече от 24 часа.

Най-значителни количества дъжд паднаха в южните и особено в югоизточните райони от страната, както и в планините. Над 50 литра на кв. метър паднаха в Благоевград и Кърджали.

Само за времето между 14:00 и 17:00 ч. в Елхово са паднали още 48 л/кв.м, с което общото количество дъжд там вече е 121 л/кв.м.

Най-много, повече дори от изсипалите се на Рожен 103 л/кв. м, е измереното количество дъжд в Бургас- 108 л/кв.м.

Над 100 сигнала са подадени заради метеорологичните условия, съобщиха от Националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението”. Най-много обаждания са постъпили от София, Бургаска област, Благоевград и Смолян. 

Община Неделино обявява бедствено положение

Обстановката в общината се влошава, дъждът продължава да вали. Изцяло прекъснати са пътищата до селата Кочене, Раевица и Диманово, съобщи кметът Стоян Беширов. В Неделино е затворена изцяло за движение улица „Напредък”, а в останалите улици от общинската мрежа се налага разчистване на пътните настилки. Продължаващите валежи затрудняват работата.

Наводнения има в Поморие и Бургас

по някои от улиците в ниските райони. Това съобщи областният управител Константин Гребенаров. Летището в Бургас е отворено и работи при зимни условия. Пристанището, жп гарата и автогарите също са отворени.

Курортът Поморие е под вода. За няколко часа града се изля дъжд, който обичайно пада там за 6 месеца. Проливният дъжд буквално потопи ниската част на Поморие. Проблем се оказа остарялата канализация, която не може да поеме голямото количество дъжд. Цял ден екипи на пожарната и ВиК отводняват улици, за да ги направят проходими и да стигнат до наводнените приземни етажи на къщи и блокове.

Още сутринта беше свикан Кризисният щаб, но до бедствено положение не се стигна. В края на деня от щаба съобщиха, че обстановката се нормализира, макар че пороят не е спрял.

В Сливен пък в района на училище „Антон Иванов” има пропадане на шосето заради проливния дъжд. Затруднено е движението в района на Колодрума и на други места в Сливен, има задръствания на автомобили. Екипи работят по организация и отстраняване на възникналите проблеми за възстановяване на обстановката.

По пътя за село Бяла, който е част от републиканската мрежа, има паднали камъни. Ръководството на Областно пътно управление е уведомено и са взети мерки за отстраняването им.

В Благоевградска област обстановката след проливните дъждове е най-сериозна в Гоцеделчевско.

Река Туфча излезе от коритото си и заля земеделски земи и планински вили край село Брезница. Заради незапомнени от години обилни дъждове през последните 24 часа, реката е повлече от планината огромни камъни и отпадъци от нерегламентирани сметища.

Заради обилните валежи в центъра на Хасково клиентите на една от банките в града се оказаха блокирани пред нея.
Падналият дъжд е 40 литра на кв./метър. В останалите общини в региона, валежите достигнаха до над 50 л на квадрат.

Нивото на река Върбица в района на Кърджали предизвика най-силно вниманието на отговорните институции, а покачването се наблюдаваше от близо и през днешния ден. Нивото се е увеличило с 20-30.

Прогнозата на експертите е, че ще продължи да се покачва и тази нощ, докато се увеличи с 3 метра след което се очаква постепенно да намалява. В момента няма опасност от разливи и разрушения. Дъждът, който не спира второ денонощие в Кърджали образува огромни локви в центъра на града.

Усложнен бе трафикът в столицата

Въпреки че в София паднаха само 23 литра на квадратен метър улици и булеварди се превърнаха в реки и езера.

В служба "Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия" постъпиха над сто сигнала за наводнени мазета и приземни етажи в столицата.

Нужда от отводняване има на пътни платна в района на бул. „България” и ул. „Тодор Каблешков”, подлеза и приземния етаж на 175 ОУ в село Мрамор.

Утре код оранжево ще е в сила за областите по източната граница на страната. За поввече информация следете прогнозата на времето на bTV тук!

Очакваме вашите снимки и видеоматериали от усложнената метеорологична обстановка в страната в рубриката "Аз, репортерът"!

  • Мъж загина при порой в Солун, Западните Балкани са под вода
  • Един човек е загинал и един е в неизвестност при наводнения в Словения
  • 200 къщи падат в Ню Йорк заради Санди
  • 30 млрд. долара ще поправят щетите след Санди в Ню Йорк
  • Блумбърг въведе режим на бензина заради последиците от Санди
  • Близо милион жители на Ню Йорк остават без ток
  • Нова буря заплашва САЩ
  • Спестявайки си гнева на американците, кметът на Ню Йорк отмени маратона
  • Модел се снима сред останките от Санди
  • 4 милиона домакинства без ток заради Санди