Пореден случай на насилие на съпруг над жена му и институциите отново са безпомощни. Тя е малко над 40 години и е под системен тормоз… вече не помни откога.

Той е в процедура на развод, има забранителна заповед да доближава жената. Никоя от тази мерки обаче не спира насилието в семейството.

bTV Новините разполага с всички записани заплахи, които са предоставени и на полицията, но няма да спомене името на съпругата и сина.

„Гледах наскоро снимки от едни семейни ваканции как се забавляваме, усмихнати сме всички и се сещам за отделни случки как разби стъкло в лицето на майка ми или как мен ме заплашва, че ще ми извади очите”, разказва синът.

Жената споделя, че се срамува да разкаже на всички какво се случва с нея и се страхува.

За един ден съдът издава забранителна заповед на мъжа. Жената отива в районното да я занесе и започват законовите мъки:

„Те казаха, че не могат да я вземат по този неофициален начин от мен и ще чакат официално да я получат от Районния съд. Въпреки всичко, полицаите бяха много съдействащи и казаха „Ок, ние ще я имаме, ако нещо има, веднага се обаждайте”, разказа потърпевшата.

За последния месец мъжът е бил задържан за 24 часа, но, после тормозът започва отново.

„Нищо не мога да направя оттук насетне. Аз съм направила всичко, което законът позволява. Депозирала съм 4 жалби в Районна прокуратура. Има разпореждане от Районна прокуратура да се проведе разследване в съответното районно. И аз викам "Добре, какво да правя" - "Ами, обадете се на 112". Ние звъним на 112.  Те започват да ме питат как се казвам, къде живея, от кой град съм… В развод ли са с мъжа й. Какво значение има дали е в развод или не е".

"Някой тропа на вратата. С шутове се опитва да разбие вратата. След като е звънял и е заплашвал. Защо да не бъде заключен? Айде, не заключен? Задържан за 24 часа най-малкото”, пита синът.

Със съдействие на полицаите от Четвърто районно управление по-късно насилникът беше приет в „Курило”.

Според жената в момента институциите у нас са с вързани ръце, а законът за домашно насилие е нерационален.

Темата за домашното насилие и идеите на една от жертвите за законовите промени – гледайте утре в предаването "Тази сутрин".