Блокадата на българо-турската граница продължава и четвъртък, въпреки съобщението на турската страна, че са дадени указания за прекратяване на рестрикциите спрямо българските превозвачи.

Турските власти направиха това разпореждане, след действия на българския посланик в Анкара, съобщиха от правителствената пресслужба. Потвърждение за това е било получено и от консула ни в Одрин.

Българските превозвачи искат писмено уверение, че няма да имат проблеми в Турция като изпускане на срокове, което води до големи парични санкции на превозваческите фирми.

„Докато не получим писмени уверения, че няма да има рестрикции, ще бъдем тук. Може седмица, месец.. Браншът този път е обединен и няма да отстъпим”, заяви пред bTV Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

По обяд превозвачите от турска страна реагираха с контрапротест и насядаха по платното. Движението към Турция през Капитан Андреево е изцяло затворено, а един от шофьорите обясни, че „мощ българите могат да блокират и ние можем.” Според турските шофьори исканията на българските превозвачи не са справедливи.

Късно следобед служебният министър на транспорта Кристиан Кръстев замина за ГКПП „Капитан Андреево", за да се срещне с протестиращите български превозвачи и да ги информира за проведения днес разговор с посланика на република Турция у нас Исмаил Арамаз.
Посланик Арамаз е поел ангажимент да организира в най-скоро време среща между Кръстев и турския му колега Бинали Йълдъръм.
 

Преди седмица, когато пак блокираха границата, превозвачите получиха устно уверение, че тормозът от турска страна ще спре. Това не стана и те не вярват, че нещо ще се промени. „Просто ни излъгаха, обещаха спокойствие – обещаха, че ще пуснат камионите, които бяха задържали от турска страна. Никой не пуснаха, а напротив - задържаха още камиони”, обясни Илиан Филипов.

Превозвачите обаче се съмняват, че развръзката ще е в тяхна полза. Зад действията на властите в Анкара, те виждат силен лобизъм от страна на турските транспортни фирми.

Междувременно всички паркинги в Хасково са пълни с тирове. Браншови огранизации раздават храна и вода на шофьорите. Днес ще се сложат и химически тоалетни. Камиони с лесно развалящи се товари, животни и т.н. се пропускат. Идеята е да бъдат спрени само товарите към Турция. Колите на възраст над 20 г. са връщат на Лесово от турските власти.