Предлагат се нови правила за ползване на майчинство при осиновяване на дете. За промяната се пребориха осиновители. Те вече ще получават една година отпуск и високо обезщетение и за децата между 1 и 2-годишна възраст.  

През август ви разказахме историята на Петя Векова. Със съпруга ѝ осиновяват Илия. Жената има право само на 11 месеца майчинство, и то в размер на 340 лв. То вече е изтекло и тя се е върнала на работа.

Разбира, че след  жалбата, която подава, и решението, че осиновителите като нея са дискриминирани, министерството предлага промени.   

„Очевидно е, че министерството ако не усети обществен и институционален натиск, не е склонно да предприема стъпки да реши наболели проблеми”, каза Петя, която е член на Асоциация „Осиновени и осиновители”.

Въпреки че министерството обжалва решението на Комисията за защита от дискриминация, предлага промени, с които се съобразява с него.

С тях всички осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на 1 година отпуск и обезщетение в размер на 90%.

Сега ако детето е  осиновено на 1 година и  10 месеца например, майчинство се полага само до навършване на 2 години на детето, или само за 2 месеца, при това нископлатено.  

„Съображенията ни не са били финансови, а принципни, като изравняването на правата е било като права на децата”, посочи Петя Малакова от социалното министерство.  

Осиновителите ще имат право и на година нископлатено майчинство, което в момента е 340 лв., но само ако детето е под 2-годишна възраст. Осиновителите на деца над 5-годишна възраст остават без право на майчинство.  

„Всички тези майки са си плащали осигуровките и не може държавата да ги наказва заради това, че са си осиновили, а не са си родили дете”,  коментира Милена Стоянова, адвокат на Асоциация на осиновени и осиновители.

Предложените промени са на етап обществено обсъждане.

Промените ще влязат в сила от 1 юли 2018 г. С тях се уреждат и „заварените случаи” – от тази дата тяхното право на отпуск и на обезщетение ще се обнови по новите правила. Ако осиновителите не ползват полагащия им се отпуск, ще получават 50 на сто от обезщетението, както е при биологичните родители.