До средата на 2016 г. в Полша ще бъдат ремонтирани двигателите и агрегатите на три изтребителя МиГ-29, а до края й ще бъде завършена работата по още три. Това се договориха в споразумение за двустранно сътрудничество в областта на отбраната днес министрите на отбраната на двете страни Николай Ненчев и Томаш Шемоняк.

Докато приключи модернизацията на първите изтребители се предвижда да се ползват полски двигатели под наем.

Решението да изберем Полша като свой партньор е продиктувано от изгодната цена и условия, които страната предлага. Преди време министър Ненчев коментира, че Полша иска с 1 милион и 200 хиляди по-малко от Русия за всеки самолетен двигател. Следователно сумата за договорените шест самолета сега с общо 12 двигатели ще е около 14 милиона и 400 хиляди.

„България се обърна към Република Полша, защото тя може да предостави пълен обем от дейности за поддържане изправността и летателната годност на самолетите МиГ-29; да осъществи модернизацията на самолетите на високотехнологично равнище и спрямо изискванията на НАТО; да предостави надеждни гаранции за изпълнените дейности; да предложи изгодна цена и по-кратък срок за изпълнение”, коментираха договора от военното ведомство.

„Днес правим една крачка, която има историческо значение за развитието на отношенията между България и Полша”, допълни още военният министър Николай Ненчев.

До средата на следващата година нашата страна ще се справя сама с поддръжката, като се взимат части от едни самолети и се монтират на други.

Плевнелиев: Имаме специални отношения с Полша

Подкрепата на Република Полша за запазването на оперативните способности на българските изтребители МиГ-29 затвърждава специалните отношения, които България изгражда с Полша. Това заяви по време на срещата си с полския военен министър президентът Росен Плевнелиев.

„Възприемаме тези споразумения не само като средство за удължаване на ресурса на българската изтребителна авиация, но и като инструмент за задълбочаване на сътрудничеството както в областта на отбранителната индустрия, така и в редица други сфери“, заяви още държавният глава, цитиран от своя прессекретариат.

Плевнелиев и Шемоняк са на едно мнение, че променената среда на сигурност в Източна Европа налага по-тясно взаимодействие и задълбочаване на интеграцията между държавите от източния фланг на НАТО.

“Решени сме да изпълним поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс и постепенно да увеличим средствата за отбрана до 2% от БВП, като се отчитат икономическите възможности на страната”, подчерта държавният глава.