Един милиард души се обявяват срещу насилието над жени. Днешният Свети Валентин е избран за началото на световната кампания в защита на жените. Над половината от жените у нас са били тормозени на публични места. Тази статистика е поводът България да се включи в световните инициативи, които традиционно се провеждат в деня на влюбените.

Денят е избран нарочно, за да ни напомня, че любовта е отговорът на всичко. Според доклад на ООН, през последните 12 години една от всеки три жени в света е станала жертва на сексуално насилие.

Жена, която ще наречем условно Мария, се решава на втори брак с обещанието, че новият баща ще осинови и първото й дете. Приказката свършва, а принцът се превръща в злодей. „Той посягаше и на детето ми, и на мен, в резултат на което комшиите викаха полиция”, разказва Мария.

Според изследването, Мария една от един милион българки, които миналата година са били насилвани физически, сексуално и психически. Независимо, че е в майчинство, съпругът й я държи отговорна и за парите вкъщи.

„Обвиняваше ме, че заради мен и моите родители, които не могат да му помогнат финансово, за да може да просперира, за да може да живее спокойно”, казва жената. Според психолози, бедността не е порок, който ражда насилници.

Две години по-късно обмислено и организирано Мария слага кръст на необузданата ревност, следенето и побоите. В момента Мария се намира под държавна закрила, вече има предложения за работа и е готова да остави кошмарите зад гърба си. Тя планира да доведе възрастните си родители от Украйна, за да живеят заедно и да й помагат.

Най-често опитите за борба с насилието над жени се концентрират върху последствията. На първо място би трябвало да бъде ефективното законодателство. Всички държави от Евросъюза трябва да ратифицират Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

България е една от малкото държави, които не е подписала тази конвенция. У нас липсват и публични дискусии по темата. Проблемът тъне в мълчание, а насилието се превръща в норма на поведение.

Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, пострадали от насилие: (02) 981 76 86. Можете да се обадите по всяко време на денонощието!