Над половин милион българи се очаква да пътуват за дългата почивка, която включва понеделник и вторник.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма, около 380 хиляди ще изберат да пътуват в страната - в родните курорти и на гости при роднини и приятели.

Снимка: bTV

Други 140 хиляди пък ще изберат чужбина и ще се насочат предимно към съседните държави като Гърция, Сърбия и Македония.

Както обикновено, трафикът по пътищата ще е сериозен. Само от София се очаква да тръгнат 200-300 000 коли. Задръствания се очертават на „Ботевградско шосе”, защото единствената алтернатива на булеварда е свързана с голямо заобикаляне. На изхода откъм Владая са отворени две ленти за движение.

Снимка: bTV

Извън столицата, трябва да имате предвид, че на АМ „Хемус” се ремонтират два тунела и два виадукта. Много автомобили ще има по АМ „Тракия”, АМ „Струма” и по главния път за Гърция. Обрушването на опасни скали край него е спряно, за да не се образуват тапи.

Снимка: bTV

Към 12:00 часа на ГКПП „Кулата” беше спокойно и колите минаваха за до 15 минути. По-рано днес обаче информационната система на МВР претърпя срив, който затрудни работата на граничните пунктове.

Тенчо Тенев от столичния КАТ предупреди в ефира на bTV, че пътните полицаи ще проверяват за пияни, дрогирани или неправоспособни шофьори, както и за такива с крадени возила.