Спецотрядът, който търси бомба в бус вчера на Летище София, си свърши работата „по каноните”. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” експертът по взривните вещества полк. Иван Бояджиев, който е създател на службата за откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства и я е оглавявал 7 години.

Бомба така и не бе открита, въпреки че обучено куче и специална апаратура реагираха на буса. Това предизвика и гневната реакция на премиера Борисов заради създалата се паника в района на Терминал 1.

„Може да се окаже, че този бус е пренасял взривни вещества и затова така са реагирали кучето и апаратурата”, коментира Бояджиев. Той посочи, че българската система, която е дала сигнал на униформените, е с 99-процентова точност. Полковникът допълни, че обстоятелствата около возилото и неговия отпътувал шофьор са странни, а е имало и информации, че петима души са слезли от микробуса и са „потънали в София”.

Иван Бояджиев запита защо никой от ръководството на МВР не е дошъл на летището, при положение, че „такова мероприятие не се провежда без разрешение от вътрешния министър и главния секретар”.

Той разкритикува и действията на един от служителите (който не е бил сапьор), който към края на операцията говорел по мобилния си телефон близо до буса. По думите му това е изключително опасно, защото може да активира евентуална скрита бомба.

Полковникът подчерта, че и обикновените хора трябва да внимават за подозрителни предмети, да не ги ритат и да не ги местят. „Информираният човек е 95% защитен, той трябва да знае какво да прави”, подчерта той.

Експертът отбеляза, че е възможно това далеч да не е единственият подобен случай в последно време, но информацията да не достига до гражданите с цел да не се всява паника. „Не може да има пълни граждански права и да имаш пълна сигурност”, подчерта той и освен това се обяви за повече пари за сектор „Сигурност”.