Първите електронни устройства-таблети, с които полицаи ще могат да извършват онлайн пътен контрол за налична валидна застраховка "Гражданска отговорност", бяха представени от президента Росен Плевнелиев, министъра на вътрешните работи Петя Първанова и главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Общо 122 таблета получиха служители от вътрешното ведомство, като до края на седмицата ще бъдат раздадени и останалите около 140. С тях пътните полицаи могат да проверяват документите на шофьора и автомобила в реално време.

Таблетите позволяват електронен отчет в реално време - достатъчно е само полицаят да въведе регистрационния номер, за да му излезе дали автомобилът има платена гражданска отговорност, докога е валидна, при кой застраховател е. Ако системата светне в червено, колата се подава на останалите патрули, за да бъде спряна за допълнителна проверка и глоба.

„Достъпът е онлайн, в онлайн режим във вътрешна база на МВР. Проверката ще покаже веднага дали автомобилът е с валидни документи за правоуправление и гражданска отговорност застраховка”, обяснява Антон Антонов, „Пътна полиция”.

Чрез таблета полицаят може да провери и дали спреният автомобил има неплатени глоби, дали е издирван, валидна ли е винетката му. Модернизацията в полицията премина под зоркия поглед на всички полицейски началници.

Първанова коментира новото оборудване като каза, че България все повече се доближава до средноевропейските нива на ефективност. По думите й освен, че тези устройства, ще имат пряко въздействие за безопасността на пътя, те ще намалят и риска от корупция.

Плевнелиев от своя страна обобщи, че жертвите по пътищата през 2012 г. са били два пъти по-малко спрямо 2008 г. Държавният глава посочи още, че по-важното от тези цифри е, че националната стратегия за контрол по пътищата работи.

„Работи се по визия, според която до 2016 г. по българските пътища трябва да има автоматичен контрол. Това ще позволи чрез сателит да следим внимателно за спазването и неспазването на правилата и преди всичко да таксуваме по разумен и по-справедлив начин тези, които ползват българските пътища”, каза още Росен Плевнелиев.