Над 30 политолози, университетски преподаватели, излязоха с позиция, агитиращa против въпроса за мажоритарния избор в референдума.

Политолозите се аргументират, че мажоритарният избор във варианта, който се предлага за България, ще облагодетелства само най-голямата партия и силните в определени региони партии.

„Предимства дава пропорционалната система - дава представителност и се циментира партокрацията, която се предлага от авторите на референдума”, заяви проф. Георги Карасимеонов.

Според политолозите при задължителни мажоритарни парламентарни избори, на втори тур мнозина граждани биха били принуждавани да избират между кандидати, които те често не харесват.

Шансът да изчезнат по-малките партии, да се свият средните партии е много голям. Този модел фаворизира най-голямата партия и регионално вкоренената партия”, обясни доц. Добри Канев.

От инициативата „100% мажоритарен вот” обявиха, че това не е вярно.

„Ако имаме гражданска позиция, трябва да подкрепим референдума, защото той може да промени системата”, коментира Боян Атанасов.

В писмено изявление Слави Трифонов отговори на критиките и ги нарече смешен и организиран вой и дава за пример Франция, където при мажоритарна система с два тура, в парламента има не 2, а 12 партии.

„Това, което говорят в момента политолозите, е последният изблик на болка. Когато най-много го боли човек - най- много пищи”, коментира Слави Трифонов.

При мажоритарни избори в два тура, ще имаме многопартийно представяне, с тази разлика, че кандидатите за депутати ще са в пъти по-качествени, с ясни избиратели зад себе си и с пъти по-голяма легитимност.