Народното събрание приключи с окончателното приемане на поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесени от председателя на земеделската комисия Светла Бъчварова и група народни представители от "Коалиция за България".

В България собствениците на земеделски земи са около 2,5 млн. души, а ползвателите - около 600 000 души. С приемането на закона са решени два основни въпроса, обобщи Бъчварова. Първият се отнася до изискванията при покупка на земеделска земя, които, по думите й, досега са били "празен лист" в българското законодателство, като не е имало никакви ограничения кой и по какъв начин може да придобива българска земеделска земя.

Вторият важен въпрос е възстановяването на справедливостта по отношение на предоставянето на пасища и ливади в държавния общински поземлен фонд.

Животновъдите ще получават пасища и ливади от държавния и общински поземлен фонд без търг или конкурс на база на броя животни, който притежават. Животновъдите не трябва да имат данъчни задължения, както и задължения към Държавен фонд "Земеделие", държавния поземлен фонд, общинския поземлен фонд и за ползване на земи. Заявленията ще се подават до областните дирекции "Земеделие".

Бъчварова отбеляза, че след 2010 г. са се получили редица изкривявания, при които фирми, нямащи нищо общо със земеделие, са станали потребители на огромни субсидии. Тя обясни, че новата процедура ще стартира от 2015 г. Председателят на земеделската комисия изрази съжаление, че в пленарна зала не са били приети текстовете, свързани със санкциите.

С настоящите изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бяха приети и изисквания за физическите и юридически лица, които придобиват земеделска земя в България. Те трябва да са пребивавали поне 5 години в България и да декларират доходите, с които купуват земята.

Бъчварова посочи, че чуждестранни юридически лица, които са извън страните от ЕС и държавите, за които има подписани споразумения, няма да могат да купуват земеделска земя в България. Офшорни дружества също няма да могат да купуват българска земеделска земя, прие парламентът.